Master Class & Portfolio Review – Ilias Georgiadis

Master class & Portfolio Review with Ilias Georgiadis

“Ίσως ο πιο έντονος προβληματισμός των περισσότερων φωτογράφων σήμερα έχει να κάνει με το «πως» θα αναπτύξουν το προσωπικό τους στίγμα στη φωτογραφία. Αυτό που επιθυμεί ουσιαστικά ο φωτογράφος είναι να επικοινωνήσει αφενός με το προσωπικό του χώρο και χρόνο και αφετέρου με τη συνθήκη που υπάρχει απέναντι από τη κάμερα του κάθε φορά. Κάπως έτσι γεννιούνται οι εικόνες και έπειτα ακολουθούν το δρόμο τους.
Πώς όμως ο φωτογράφος απο την αρχή των εικόνων και μέχρι το τέλος μια εργασίας θα είναι σε θέση να κάνει το επόμενο βήμα, να πάρει το ρίσκο και να εξελιχθεί δημιουργηκά ή και επαγγελματικά; Πως θα βρεί τι είναι αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει και επιζητά να εκφράσει; Πως αυτό που οραματίζεται θα το μετουσιώσει σε ολοκληρωμένη φωτογραφική εργασία και τέλος, πως θα κάνει την εργασία του ένα βιβλίο ή μια έκθεση;
Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα απαντηθούν σε αυτό το master class μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και τις εσωτερικές και πρακτικές διεργασίες που βίωσα καθώς ολοκλήρωσα τη σειρά “Over.State” με την κυκλοφορία του ομώνυμου τίτλου από τον εκδοτικό οίκο(Blow Up Press), αλλά και από την εμπειρία μου ως βοηθός του Michael Ackerman στα workshops “The Personal Narrative with Michael Ackerman and Ilias Georgiadis”(Θεσσαλονίκη-2015, Χανιά-2017).
Ένα master class που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους φωτογράφους ή ερασιτέχνες φωτογράφους ή καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο και επιθυμούν την συνεχή εξέλιξη, σε όποιο σημείο και αν θεωρών πως βρίσκονται.
“Έτσι, για μένα, η φωτογραφία είναι αυτή η κουκίδα που συνδέει το τι είναι βαθιά μέσα μας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ή να περιγράψουμε, με τον έξω κόσμο. Μια σύνδεση που ξεπερνά οτι δήποτε και αν μπει μπροστά της σαν εμπόδιο. Μια σύνδεση που κινείται ελεύθερα στο χωροχρόνο με απρόβλεπτο, μυστηριώδη και μη γραμμικό τρόπο. Μια σύνδεση ανάμεσα στην Αγάπη και τη φθαρτότητα .”

H.Γ.
Αναλυτικά:
A. ΜΕΡΟΣ – Master Class
Παρουσίαση του φωτογραφικού έργου και της μεθόδου εργασίας του Η. Γεωργιάδη.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της παρουσίασης επικεντρώνεται στην εργασία με τίτλο “Over.State”. Σε αυτό το σημείο καλύπτονται θέματα όπως:
-Το βιβλίο ως μέσο ολοκλήρωσης της φωτογραφικής εργασίας. Πως αντιμετωπίζουμε την έκδοση: Η συνεργασία με έναν εκδοτικό οίκο.
-Το κείμενο ως εικόνα, πληροφορία και αφηγηματικό εργαλείο.
-Το φωτογραφικό slideshow.
-Φωτογραφίζοντας το όριο.
-Πως προσεγγίζουμε κάποιον που θα θέλαμε να φωτογραφίσουμε.
-Οπτικοποιώντας την ένταση.
-Ο “σπασμοδικός” και ενστικτώδης τρόπος εργασίας.
-Τι είναι αυτό που μας κάνει να φωτογραφίζουμε.
-Επικοινωνία με την αυτοβιογραφία.
-Πως γινόμαστε καλύτεροι στο edit με την πάροδο του χρόνου.
-Πρακτικά ζητήματα: Αναλογικό & ψηφιακό μέσο – Εκτυπώσεις – Ή έκθεση και η έκδοση – Η προώθηση της εργασίας.

B. ΜΕΡΟΣ – Portfolio review.
Προδιαγραφές: Οι συμμετέχοντες στο review καλούνται να έχουν μαζί τους ό,τι θεωρούν πως τους αντιπροσωπεύει τη δεδομένη χρονική στιγμή, είτε αυτό είναι μια ιδέα για μια νέα εργασία (ακόμα και με ελάχιστες εικόνες) είτε μια σειρά φωτογραφιών μιας εν-εξελίξει εργασίας ή μια σειρά έπο εικόνες χωρίς απαραίτητη συνάφεια, ένα πρότζεκτ κτλ.
Δεν υπάρχει περιορισμός στον τρόπο παρουσίασης του υλικού(εκτυπώσεις ή ψηφιακά), ούτε κάποιος περιορισμός στον όγκο του υλικού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννημένος στη Βόρεια Ελλάδα, ο Ηλίας άρχισε να πειραματίζεται με το φωτογραφικό μέσο στην ηλικία των 19 ετών.
Μετά από εκτεταμένα ταξίδια το 2011, σταματά τις πανεπιστημιακές σπουδές του και αρχίζει να φωτογραφίζει με εμμονή.
Το κύριο ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη βάση των σημερινών κοινωνικών και διαπροσωπικών θεμάτων για την ανθρώπινη φύση. Μια προσέγγιση βασισμένη στην Ευρώπη που ξεκίνησε το 2012 στην Ελλάδα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η πρώτη σειρά του έργου του Ηλία με τίτλο ” Over.State ” έχει προβληθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έχει παρουσιαστεί σε on – line και έντυπες δημοσιεύσεις.
« Η σειρά απεικονίζει την ιστορία ενός νεαρού και χαμένου ατ όμου που προσπαθεί απεγνωσμένα να αισθανθεί ελεύθερος και να βρει την αγάπη. Μια συναισθηματική εξερ εύνηση της “ανθρώπινης συνθήκης “. Μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς εκφράζουμε την ελευθερία, την οικειότητα, την εγγύτητα. Π ώς αναζητούμε πραγματική σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό και τον άλλο – να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως και να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ των δύο .»
Το 2019, το ” Over.State ” δημοσιεύτηκε ως μονογραφία από την Blow Up Press (Βαρσοβία). Επί του παρόντος, ο Ηλίας εργάζεται στη νέα του σειρά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s