Exhibiton [Pafos 2017_Πέτρα και Θάλασσα]

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ‘ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ’

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 διοργανώνουν ποιητική συνάντηση και έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με θέμα «Πέτρα και θάλασσα» στα πλαίσια του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου, στις 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού  Κώστας Καδής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης.

Στην εκδήλωση Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ποιητές θα αναγνώσουν ποιήματά τους με τη θεματική αυτή, στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα. Παράλληλα θα προβάλλεται σε διαφάνειες η μετάφραση των ποιημάτων τους στην ελληνική/τουρκική γλώσσα, καθώς και στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Επιμελητή της έκθεσης φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, στόχος είναι η έκφραση μιας οπτικής ποιητικής, μιας καλλιτεχνικής επομένως διάστασης, η οποία δεν θα είχε νόημα να δώσει το κύριο βάρος της στην πληροφορία, όσο στην προσωπικότητα του δημιουργού.

Επομένως, αναφέρει, το τυπικό και γενικό θέμα του τίτλου δίνει την πρωτοκαθεδρία στο ουσιαστικό και ειδικό θέμα που δεν είναι άλλο, όπως σε όλη την τέχνη, από την μοναδικότητα της καλλιτεχνικής ταυτότητας του δημιουργού.

“Το θέμα αυτής της έκθεσης, τόσο αφηρημένο και γενικό, αλλά και τόσο αυτονόητο για τους κατοίκους ενός νησιού, ήταν μια πρόκληση για να αναδειχθεί η σημασία κάθε προσωπικής ευαισθησίας και προσέγγισης. Η επιλογή -λίγων έστω- φωτογραφιών, αλλά από κάθε φωτογράφο που υπέβαλε δείγματα της δουλειάς του δεν τιμά απλώς την εμπιστοσύνη του και την προθυμία του να συμμετάσχει, αλλά πολλαπλασιάζει το ενδιαφέρον του θεατή μπροστά στην ποικιλία των προτάσεων. Άλλωστε, τόσο για τον έμπειρο, όσο και για τον απλώς ευαίσθητο, θεατή, μια καλλιτεχνική πρόταση είναι πάντα μια ευτυχής συνάντηση, σαν μια πρώτη γνωριμία γεμάτη υποσχέσεις”, αναφέρει ο κ. Ριβέλλης.

Φωτογράφοι:
Κυριάκος Ανδρέου, Ιωάννης Γέρου, Βάκης Γιαννάκης, †Ιωάννης Ενταφιανός, Mehmet Erdogan, Gökhan Gökberk, Ayse Gokyigit, Mehmet Gökyigit, Ζήνων Ζήνωνος, Ντένη Ζίγκα, Μερόπη, Θεοκλήτου, Στάθης Ιακωβίδης, Ανδρέας Ιερείδης, Μαρία Καντούνα, Ελένη Κέστα, Αντώνης, Κολιός, Ηλίας Λάμπρου, Μυριάνθη Λοΐζου, Πέτρος Μαλιώτης, Ιωάννα Μαρκίδου, Νίκος Μέττος, Kayra Musa, Σάββας Νικολαῒδης, Χαράλαμπος Νικολαῒ
δης, Γιώργος Πανταζής, Μαίρη Παντέχη, Γιώργος Πατατάκος, Έμιλυ Πήττα, Μελής Πήττας, Κυριάκος Πιερίδης, Θάνος Σαββίδης, Νίκος Σταθάκης, Φοινίκη Στούππα, Νικόλας Στρατουράς, Στέλλα Στυλιανού, Tevfik Ulual, ΠέτροςΦιάκας, Ανθή Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Σύμος Χαραλάμπους, Λίλη Χρήστου, Μαίρη Χριστοφίδη.
Ποιητές:
Fatma Αkilhoca, Zeki Ali,Αλεξάνδρα Γαλανού, Ümit İnatçı, Λίνος Ιωαννίδης, Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Mehmet Kansu, Ελένη Κεφάλα, Gürgenç Korkmazel, Χριστόδουλος Μακρής , Μάριος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μολέσκης, Tamer Öncül, Νίκος Ορφανίδης, Faize Özdemirciler, Νάσα Παταπίου, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, Beste Sakallı, Jenan Selçuk, Havva Tekin, Νένα Φιλούση, Ανδρέας Χατζηθωμάς, Βασίλκα Χατζήπαπα, Χρήστος
Χατζήπαπας, ΓιώργοςΧριστοδουλίδης.
Επιμελητής έκθεσης: Πλάτων Ριβέλλης
Ιδέα και σχεδιασμός εκδήλωσης: Δρ Νάντια Στυλιανού

Θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς για τους ενδιαφερόμενους από το Λήδρα Πάλας με λεωφορεία (για δήλωση ενδιαφέροντος: mthoma@culture.moec.gov.cy). Αναχώρηση στις 17:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s